'' Asra '' Yazılı (Sanal) Orkun Yazı Çalışması
![asra, sanal, dijital, vektörel, program, orkun, orkunyazisanati, göktürkçe, eski, türkçe, yer, üze, tengri, yağız,](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqihvbETvtpVKKBYqLGItav9oajlCls_0jdOil1NJT6cn2iyUXga1ib30Ekwh-fwFOHtkxpSpI68Anj-04ey__SUGZcdJiLoTR5i9B_d9UBhhv7Nf4U0M0i6zbbLgMSgnioixjByQkETE/s1600/Asra3at.png)
'' Asra '' Yazılı (Sanal) Orkun Yazı Çalışması : Vektörel Çizim Yazılımı İle Antik Görünümlü Kağıt Arka Görseli Üzerine
Olarak gider kutlu Bilge Kağan' ın sözleri. ''Asra'', Öz Türkçe'de ''aşağı, altta'' anlamlarına gelir. Doğrudan bir yönü gösterir. Bu çalışmada ''asra'' sözcüğü ile belirttiği yön arasındaki ilişki vurgulanarak sanal (dijital) bir Orkun Yazı Çalışması yapılmıştır.
''Asra'' yazılı Orkun Yazı Çalışması nın gözde oluşturduğu ilk şekil olağan bir biçimde bir oku anımsatmaktadır. Okun yönü aşağı, alt tarafı göstermektedir. Oluşan biçimin sağlı sollu en geniş sınırlarını baz alarak aşağı doğru dikler indirdiğimizde bitik biçiminin en alt ucunda birleşme eğilimi gösteren ucu sivrilen bir üçgensel geometri oluşacaktır.
Betik yukardan-aşağı düşey doğrultuda bitinmiştir. Sözcük ayraçlarının kendilerinden sonra ve önce gelen tamgalarla olan simetrilerine dikkat edilmemiş, her biri çalışmada ayrı bir anlam kazanacak şekilde ana dokuya eklenmiştir.
Asra çalışmasında yukarıdan aşağı doğru tamgalar önce yatay eksene yönelen bir açıyla yerleşmişler, sona doğru ise doksan derecelik dikey bir eksene kavuşmayla sonuçlanan açı değişikliğiyle dokuya yerleştirilmişlerdir. Tamgalar arasında tamga kertiklerinin birbirlerine karşılıklı kavuşma ve ayrılma yönelmleri oldukça uyumlu ve etkindir. Buna karşın her biri birbirinin üzerinden kayacak ve değmeyecek şekilde konumlandığından kendilerine ancak kısa bir an için uyumlu gözüken özgün ve bağımsız yollar çizdiklerinden söz edilebilir.
Asra çalışması ana biçim olarak aşağıyı gösteren bir oku simgeliyor gibi gözükse de özünde yere vurmuş bir yıldırımı ve yere çakılmış sert bir kazığın ruhunu saklamaktadır. Bir yumruk gibi Son ''A,E'' Tamgasına inen güç, yukarıdan -belki de gökten- bir anda inerek onu yer yüzüne saplamıştır. ''AS,SA'' Tamgasının hemen üstündeki sözcük ayıracı bu gücün bize göründüğü
ilk nokta olabilir mi? Belki. Sözcük ayracının ezilmiş ve kendisinden önce bir takım görünmez güçlerin itici gücü altında şekillendiği ise kesin gibidir. ''A-E'' Tamgasının altından birer kıymık ya da toprak parçasıymış gibi sıçarayan sözcük ayraçları ise süregelen gücün yıkıcılığını ve vuruculuğunu simgelemektedir. Eski Türk ve Moğol inançlarında Tengri cezalandıracağı kişilerin
üstüne yılıdırım göndermekteydi. Belki de ''Asra'' çalışması bir ''kıyın'' (ceza) anının betimlemesidir. Yerin yedi kat altına gönderilecek olanların sonudur. Ya da toprağa vurulan demir bir kazığın göstergesi olarak yeniden kuruluşun ve düzenlenişin simgesi olacaktır.
Her ne olursa olsun özellikle ''AR-RA'' tamgasının özgün biçiminden ne kadar uzaklaşmış ve ezilmiş olduğuna bakarsak karşı karşıya kalınan gücün boyutları bizi düşündürecektir.