2 Kasım 2014 Pazar

Dijital (Sanal) Çalışmalar ''TÜRK'' Yazılı Örnek Çalışma

Dijital (Sanal) Çalışmalar ''TÜRK'' Yazılı Örnek Çalışma

 Orkun Yazı Sanatı' nın el işçiliğinden daha çok tasarıma dayalı olan bir uğraş olduğunu önceki düşün yazılarında ve yapılan çalışmalarda göstermiştik. Elbette el işçiliğinin ve görsel malzemenin  temizliği ve düzeni bir derece önemlidir. Buna karşın Orkun Yazı Sanatı daha çok 'Türk Tini (ruhu)' anlayışındaki pratiğe dönük yalın ve çarpıcı uygulamaların arayışındadır ve bu arayışı daha uygun görür.  Çağdaş dünyada Orkun Yazı Sanatı'nın yeri vardır. Günümüz dünyasında kişisel üretimlerdeki yönelim; artık el işçiliğinden çok tasarıma, düşünceye ve yaratıcı sürecin özgünlüğüne bakmaktdır. Grafik uygulamaları, simgeleştirme ve anlamlaştırma çalışmalarında, hızlı akan süreçlerde sürekli olarak daha kullanışlı, daha yalın, daha farklı yollara çıkmaya izin veren bakış açıları aranmaktadır.
 Orkun Yazı Sanatı'nın düşün yazıları arasında ''Nereye Yazmalı?'' başlıklı bir yazı yayınlamıştık. Burada somut evrende Orkun Yazısı nın aktarılabileceği aslında sıradan, ama alışıldık yöntemlere göre sıradışı kalan çeşitli yüzeylere ve yöntemlere değinmiştik.
Bu yazı da ise sürecin bambaşka bir boyuta taşınarak bilgisayar ortamında yapılabilecek Orkun Yazı Çalışmalarına kısaca değineceğiz.
 ''Sanal'' ya da ''dijital'' dünyada çalışmanın artı yönlerinin arasında kimyasal maddelerden uzak kalmak, araç-gereç israfından görece sıyrılmak, çalışma aşamalarının adım adım kaydedilerek gerektiğinde eski aşamaların kolayca geri çağrılıp yeni düzenlemelerin yapılması, arka plandaki sanal uygulama yüzeylerinin kolayca değiştirilerek çok sayıda baskıların alınmasına ve boyutların değiştirilebilmesi gibi bir çok özelliği sıralayabiliriz. Eline hiç fırça almamış ya da renk- boya bilgisi olmayan kişilerin dahi kendileirini sınayabilecekleri çalışmalar yapmalarına da izin vermesi, sanal ortamda yapılacak yazı çalışmalarına ayrı bir önemk getirmektedir. Şunu vurgulamak gerekir ki, teknik araç-gereç bilgisinden yoksun olmak ya da sanal ortamda çalışma yapmanın getirdiği kolaylıkların hiç birisi bizlerin tasarım, estetik, düşünce, sorgulama, deneyim birikimlerine gerek duymadığımız anlamına gelmez. ''Orkun Yazı Sanatı Nedir ?'' Başlıklı yazımızın içinde bu uğraşla uğraşmak isteyenlerin ne türlü kuralları unutmamaları gerektiğini belirtmiştik. El içşiliğinden çok tasarımın ağırlıklı olduğu bir çalışma alanında uğraş vermek elbette konuya yönelik ön birikimler isteyecektir. Sanal ortamda yapılan Orkun Yazı Çalışmaları nın uğraşıya getirdikleri kadar götürdükleri de ilerleyen zamanlarda tartışılmaya açıktır.

 Vektör Tabanı Yazılımlar.

Vektör tabanlı yazılımlar sizin belirtmiş olduğunuz koordinatların arasını matematiksel bağıntılar sonucu oluşmuş çizgilerle doldurduğundan matematiksel olarak kusursuz denilebilen ve grafik kayıplarına yer vermeden istediğiniz oranlarda büyütüp küçültebileceğiniz çizimler yapmanızı olanaklı kılar. Kalem - fırça etkileri, mürekkepli boya etkileri, her parçasının çıkarılıp takılabildiği, yer değiştirebildiği görsel çalışmaların yapılabilmesi, özgür renk seçenekleri bu yazılımlarla olanaklı kılınmıştır.
Aşağıda sanal ortamda yapılmış bir Orkun Yazı çalışması görülmektedir.  Orkun Yazı Sanatı nın belirlediği yönelimlere uygun olarak bitinmiş olduğu görülmektedir. Çalışmanın arka plan uygulamasına, kontrastlardaki yoğunluğa ve kertiklerdeki kararlı dış çizgilere dikkat çekmek gerek. Çalışmaya ayrılan sürede ise aslında geleneksel yönteme göre teknik hazırlıklara ayrılacak süre dışında çok ta düşüş yoktur. Tasarım ve düşünme süreçleri göz önüne alındığında yalnız süs için yapılmamış olan bir Orkun Yazı Çalışması na ayrılması gereken özel bir zamanın olduğunu belirtmeye gerek yoktur.


                                             Vektör Tabanlı Bir Grafik Yazılımı İle Yapılmış

                                                    ''TÜRK'' Yazılı Orkun Yazı Çalışması


dijital, sanal, vektörel, vektör, tabanlı, yazılım, arka plan, grafik, tasarım, tasarımı, kök türk, kök, göktürk, göktürkçe, yazısı, yazıtları, orkunyazisanati, orkun,


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder