''BUDUN'' Konulu Orkun Yazı Çalışması
(Büyütmek için görüntünün üzerine tıklayınız)
Nitelik: A4 Birinci Hamur Kağıt Üzerine Toprak Rengi Suluboya
''Budun'' konulu çalışmanın gözde uyandırdığı ilk etki özgür ve kendi içinde tutarlı, rahat bir yapıda olduğudur.
Çalışmanın alt konumundaki sivrilik ve ard arda dizilmiş çentiklerin yerini üst konumdaki hoş bir çizgi yolu almış olup alttaki sert etkiyi yumuşatmaktadır. Bu yolun kendisi kalın ''b'' tamgasıdır (ab-ba). fırçanın daire çidiği ''b'' tamgasının şişkin bölümü bize olayın konusu ve içlenen biçimin yönü üzerine ip ucu vermektedir.
''Budun'' konulu çalışmanın boyası toprak rengi seçilmiştir. Gök Türkçe'de ''ulus'' anlamına gelen budun, burada toprağı, dolayısıyla yurdu simgelemektedir. Boyanın çağrıştırdığı bu etkiyi işlenen biçimin kendisi de bütünler; Burada dingince yolunda ilerleyen bir ''kınalı koyun'' gözükmektedir. Türk yaşamında bir toprak parçasının iyesi olmak tek başına bir anlama gelmezdi. Sürüsüz bir Türk toplumu, yoksul ve aç sayılırdı.
Çalışmadaki bu koyun biçimine değişik bir açıdan bakıldığında da, bu biçimin ana karnındaki bir bebeğin ilk aylarındaki görünümüne (cenin) benzediği de söylenebilir. Yolunu başlamış toprak kınalı bir koyun, doğmamış, kırılgan yapılı bir bebeğin ana karnında uzandığı gibi yol alıp, kendi içinde bir yaşam döngüsünü betimler...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder