''YURT'' Yazılı Orkun Yazı Çalışması
![calismalar, eski, göktürk, göktürkçe, hat, japon, kaligrafi, orkun, orkunyazisanati, sanatı, tengri, türkçe, yazısı, yazıtı, yazıtları, çin,](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYLqMbLullEzYNhbeBYmhnZ3crSrkvFhepxnWdP623oqpYUm8zIGFCC5tUNnrRGKBCeLqSFPZEur1Y92BsXixR7lET-QZA1EF8IqgtKtRnNCi0_g-L_wIWjZ16oXT7LLPyAI9PNqLsuL0/s640/sil.jpg)
(Büyütmek için görüntünün üzerine tıklayınız)
Nitelik: A4 Birinci Hamur Kağıt Üzerine Kara Akrilik Boya
''Yurt '' yazılı Orkun yazı çalışması dikey bir konum üzerine konumlandırılmış, buna göre de Orkun abecesinin yukarıdan aşağıya doğru olan yazılma kuralına göre oluşturulmuştur. Orkun Yazı Sanatı nın bitik (yazı) kolunu tam olarak yansıtan bu çalışmada, diğer çalışmalardan farklı olarak tamgalar birbirlerine sağ uçlarından geçen dikey bir çizgiyle bağlanmıştır. İşin özünde bu bir bağlamadan çok yazının yan satır çizgisidir.. Satır çizgisi olan bu çizgi aynı anda bitiğin içeriğiyle öylesine uyuşmuştur ki tek bir görev üstlenen sıradan bir çizgi olarak görülemez. Tamgalar birbirine bağlanmasına karşın bu çalışmada Orkun tamgalarının birbirinden ayrık yazılma geleneğini bozmaz.
''Yurt'' çalışması içerik olarak birbirine oldukça uyumlu, kıvrık biçimli, buna karşın sert çizgilerini koruyan bir tamga yazım düzenini taşır. Bu bitik düzeni yukarıdan aşağı doğru etkisini güçlendirir. Alt baştaki kalın ''T'' tamgasında ise (''at-ta'' tamgası) bu etki zirveye çıkar ve sözcük sonu belirteçleri ile son bulur.
Çalışmanın dış ve iç duygu eğilimlerine bakıldığında dış hatların düzenci ve kuralcı, yolunu önceden belirlemiş bir havada olduğu görülür. Sözcük başındaki kalın ''Y'' tamgası (ay-ya) ise bu kurallar düzeninin gösterdiği ülküyü betimlercesine yeni doğan güneş benzeri yükselmeyi göstermektedir. Ardı sıra gelen tamgalar bu düzenin içinde kendi başlarına etkiler yaratmak isteseler de yinede tepeden gelen bu kurala göre kendi düzenlerini almışlardır. Yükselen güneşten uzakta kalan yerlerde bu düzen etkisini yitirir gibi gözükse de aslında her tamga en başından bu kimlikle dokunarak var olmuştur. Ay-ya tamgasının kendi başına Türk otağlarını anımsattığı da söylenilebilir.
Çalışma genel olarak devleti olan bir yurdun resmi düzenini betimler gibidir. ''Yurt'' konulu Orkun Yazı Çalışması, Uygur duvar bezekliklerinde betimlenen bedizlerin (duvar resimlerinin)
yanlarına kondurulmuş olan yukarı-aşağı dikey konumda yazılmış Uygur yazılarına da benzerlik gösterir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder